Ögonstyrning

Kan man inte använda händerna för att styra datorn med mus och tangentbord finns det många olika alternativa styrsätt att välja på. På senare år har utvecklingen gått fort framåt och ögonstyrning, som förut var ovanligt, har idag blivit ett allt vanligare hjälpmedel.

Ögonstyrning passar bra för dig som inte kan styra datorn på något annat sätt eller för dig som inte orkar jobba längre stunder eller får ont när du använder andra styrsätt.

Bild på ögonstyrningBild på öga

Delaktig i Ögonblicket - färdigt material och instruktionsfilmer

På vår webbplats finns material att använda i programvaror för ögonstyrning. Vi har gjort upplägg för barn i olika åldrar för kommunikation, fritid, lek och lärande. Du hittar också informationsmaterial om hur man introducerar och stöttar användning av ögonstyrd dator.

Utforska och ladda hem materialet --->

Ögonstyrning på Dart

Vi har stor erfarenhet och vana att prova ut ögonstyrning för personer med stora svårigheter med motorik, kommunikation och kognition och är noggranna med att sy ihop ögonstyrningen med specialanpassningar som passar den enskilde användaren. Vill du ha hjälp med utprovning av ögonstyrning anmäler du dig till DART. Då kan vi hjälpa till med utredning och utprovning. Vi kan också hjälpa till att handleda förskrivare i utprovningsarbetet. Här kan du läsa mera om hur en utredning går till och hur man anmäler sig.

Vill du veta mera om ögonstyrning kan vi ordna en uppdragsutbildning eller komma och föreläsa. Vi kan också ge enskilda visningar på DART.

För mera information är du välkommen att kontakta någon av specialistarbetsterapeuterna på DART, Eva Holmqvist eller Margret Buchholz.

Läs mer